Właściwa dieta a cukrzyca…

Cukrzyca jest jedną z chorób cywilizacyjnych, która współcześnie dosięga coraz więcej osób. Przy tej chorobie najważniejsza jest przede wszystkim dieta. Jednak często zdarza się, że ludzie chorujący na cukrzycę muszą sobie wiele produktów żywnościowych odmawiać. Czasami zdarza się także, że nie mają pomysłu na to, aby odpowiednio przygotować sobie posiłki. Na rynku wydawniczym pojawia się coraz więcej książek, które skierowane są przede wszystkim do cukrzyków. Moją uwagę zwróciła przede wszystkim książka Przepisy dla diabetyków, której autorem jest dr Matthias Riedel. W mojej opinii jest to pozycja, na którą należy zwrócić uwagę.


W książce znajdują się wskazówki, jak pomimo choroby czerpać przyjemność z jedzenia. Autor opracował swoje przepisy na podstawie najnowszych badań medycznych. Udowadnia, że diabetycy stosując odpowiedni sposób odżywiania mogą rozkoszować się smakiem i najeść się do syta. Jedzenie ma ogromny wpływ na zdrowie i samopoczucie osób chorujących na cukrzycę. Dlatego to, co znajdzie się na ich talerzu, powinno być smaczne i sycące. Diabetycy mogą śmiało zaufać przedstawionemu w tej książce planowi odżywiania, ponieważ autor opracował go na podstawie zaleceń jednego z wiodących lekarzy z dziedziny leczenia cukrzycy.


Oprócz przepisów zamieszczono w książce najnowsze informacje dotyczące problematyki życia z cukrzycą na co dzień.


Jak już wspomniałam wyżej książka jest godna uwagi, a to ze względu na bardzo ciekawe przepisy posiłków. Znajdziemy tutaj propozycje dań na każdą okazję oraz do wykorzystania na co dzień. Występuje tutaj wiele przepisów na śniadania, dania na ciepło, desery, czy smaczne ciasta. Dzięki temu diabetycy mogą ułożyć sobie ciekawe propozycje jadłospisowe.


Ponadto w początkowych rozdziałach można znaleźć wiele ciekawych informacji dotyczących samej choroby, porad odnośnie zdrowego odżywiania. Dzięki wykorzystaniu olbrzymiej wiedzy ekspertów dokonano wyjaśnienia wielu kwestii – mitów, kłamliwych opinii – związanych z cukrzycą. Przez co książka nie jest kolejną książką kucharską, która zalega na kuchennej półce. To niezwykle wartościowa pozycja zarówno dla diabetyków, jak i członkom ich rodzin, by wspierać cukrzyków w ich chorobie.


Jeżeli chodzi o same przepisy, to nie są one bardzo skomplikowane. I tutaj musze przyznać, ze początkowo sądziłam, że z pewnością wiele z tych przepisów jest trudnych do wykonania.  Składniki do przygotowania wielu dań są dostępne w wielu sklepach, a najważniejsze – nie są drogie, przez co nie zrujnują domowego budżetu.  Samo wykonanie tych dań nie jest bardzo czasochłonne. Co też wpływa na to, że można wykorzystać wiele z nich. Moim zdaniem niektóre z propozycji mogą być „wykorzystane” nie tylko przez diabetyków, ale także przez osoby, którym zależy na zdrowym odżywianiu i zdrowym trybie życia.


Kolejną kwestią, na którą osobiście zwróciłam uwagę są przepięknie wyeksponowane. Już po obejrzeniu samych zdjęć można nabrać ochoty na te wszystkie pyszności. Zresztą same potrawy wyglądają bardzo apetycznie – ”aż ślinka cieknie”. Zdjęcia stanowią również swoistą inspirację do eksperymentowania z różnymi produktami, dzięki czemu można wykonać niektóre z przepisów według własnego uznania.


Książka Przepisy dla diabetyków w mojej opinii jest bardzo wartościową książką nie tylko dla osób chorych na cukrzycę, ale także tych dbających o życie eko. Z czystym sumieniem mogę ją polecić – mnie się bardzo spodobała. Na pewno wiele z tych przepisów Wam się spodoba.


Za możliwość przeczytania książki Przepisy dla diabetyków chciałabym podziękować Wydawnictwu Esteri.

Komentarze